Blog: Müşteri Hikayeleri

Volkswagen, Metal Jant Kapakları için 3B Baskı ve Elektrokaplama Kullandı

Volkswagen, Metal Jant Kapakları için 3B Baskı ve Elektrokaplama Kullandı

Firma Hakkında: Volkswagen

Volkswagen, Almanya'da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için kurulmuştur. Şirketin adı, Almanca'da halkın arabası anlamına gelmektedir. Volkswagen AG bünyesinde hizmet verir.

SLA 3B Baskı ve Elektrokaplama

Metal 3B yazıcılar günümüzde oldukça revaçta, ancak yüksek yatırım maliyetleri ve karmaşık iş akışları sebebiyle her işletme için en uygun çözüm durumunda değiller.

Bu durumda polimer 3B yazıcılarla geliştirilen metal parça uygulamaları firmalar için ideal hale gelebiliyor. İşin püf noktası, polimer yazıcıları kayıp mum hassas döküm, kum döküm veya düşük sıcaklıkta doğrudan döküm gibi başka bir işlemle birleştirmek. Doğru metal işlemiyle eşleştirildiğinde, polimer 3B baskı; metal parça üretimlerinde yüzey kalitesi, malzeme yelpazesi ve maliyet açısından son derece iyi performans göstermekte.

Bir polimer 3B yazıcıdan metal parçalar elde etmenin en kolay ve en kaliteli yollarından biri de elektrokaplama. Volkswagen ve Autodesk de fütüristik bir konsept araç için muhteşem bir jant kapağı seti üretmek için bu uygulamadan yararlanmış.

3D Printing teknolojisiyle üretilen elektrokaplanmış Volkswagen jant kapakları

Jant kapakları, Clear Resin kullanılarak bir Formlabs SLA 3B yazıcıda basılmıştır. SLA 3B baskı, son derece pürüzsüz yüzey kalitesi, ince ayrıntılar ve su geçirmez geometriler sunduğundan, elektrokaplama için elverişlidir.

Konsept Araçta 3B Baskı Dokunuşu

Volkswagen'in "Type 20" konsept aracı, 1962'den kalma klasik bir VW mikrobüsünün modern bir yeniden tasarımı ve otomobil üreticisinin yeni nesil teknolojileri için bir vitrin. VW'nin tasarımcıları, son derece etkileyici bir dizi alüminyum döküm jant da dahil olmak üzere, üretken olarak tasarlanmış birkaç yapısal bileşen oluşturmak için Autodesk ile birlikte çalıştı.

Bu jantlar, VW'nin ikonik stilinden yararlanan ve aynı zamanda jant tellerinin organik formları arasında düzgün bir şekilde oturan jant kapaklarına ihtiyaç duyuyordu.

Çözüm: Jant kapaklarını Clear Resin kullanarak bir Formlabs masaüstü SLA 3B yazıcıda yazdırup, ardından 0,004 inç kalınlığında bir nikel tabakasıyla elektrolizle kaplamak. Ortaya çıkan parçalar hem metal gibi görünüyor ve hissediliyor, hem de tasarımlar geliştikçe minimum geometrik kısıtlamalarla hızla üretilebiliyorlar.

 3B Baskı Parçalar Nasıl Elektrokaplanır?

Elektrokaplama, metal iyonlarının bir parçanın yüzeyinde ince bir tabaka halinde biriktirildiği elektro-kimyasal bir işlemdir. Elektrolizle kaplanmış yüzeyler gerçekten metaldir; metal görünüm ve his yaratmanın yanı sıra, kaplamalı yüzeyler kaplanan parçaları fonksiyonel olarak da önemli ölçüde güçlendirir ve malzemenin aşınmaya, UV ışınlarına ve korozyona karşı direncini artırır.

Formlabs ve Autodesk'in VW jant kapaklarını üretmek için birlikte çalıştığı ve firmalara kaplama hizmeti sunan RePliForm, yapılan testlerde elektrokaplamanın SLA 3B baskılarının gerilme mukavemetini 3 kat, eğilme mukavemetini yaklaşık 10 kat ve sertliği 4 kat arttırdığını gördü.

Kaplama, altın (mütevazı bir maliyetle birinci sınıf görünüm oluşturmak için ideal bir uygulama), nikel (korozyon direnci için bire bir) ve bakır (yüzey elektrik iletkenliği için uygun) dahil olmak üzere çok çeşitli metallerde mevcuttur. Bu yüzeyler parlatılabilir, fırçalanabilir, boncukla püskürtülebilir veya herhangi bir ince metal yüzey gibi kaplanabilir.

VW jant kapaklarında, yükseltilmiş yüzeyler ayna cilasıyla parlatılırken VW logosunun arkasındaki kabartmalı yüzey mat bırakılarak ince bir kontrast oluşturulur. Elektrokaplama, otomotiv prototipleme ve metalik yüzeylerin çok önemli olduğu diğer alanlar için idealdir, ancak mümkün olan en hafif ağırlıkta metalin dış özelliklerine sahip olması gereken üretim parçaları için de iyi çalışır: sadece içi boş veya kafes dolgulu bir baskı ile başlayın.

Volkswagen'in Formlabs SLA 3B yazıcıyla ürettiği jant kapağı

SLA 3B baskı üzerinde elektrokaplama; altın, nikel ve bakır dahil olmak üzere birçok farklı metalle yapılabilir. Kaplama parçalar herhangi bir ince metal yüzey gibi parlatılabilir, fırçalanabilir, kumlanabilir veya kaplanabilir.

Elektrokaplamayı bir atölyede denemek mümkündür, ancak süreç aşındırıcı kimyasallar ve çok fazla elektrik akımı içerir ve bu işte uzman, deneyimli bir firmadan elektrokaplama hizmeti alarak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Yüzey alanına, kaplama kalınlığına, bitirme işlemine ve geri dönüş süresine bağlı olarak, bu jant kapaklarının boyutundaki bir nesneyi nikel kaplamak için 200 ila 600 Amerikan Doları arasında bir maliyet çıkabilir.

SLA 3B baskı, elektrokaplama için mükemmel bir seçimdir. Su geçirmez olmayan pürüzlü parçalar üreten FDM (Fused Deposition Modeling) ve SLS (Selective Laser Sintering) ile karşılaştırıldığında, SLA son derece pürüzsüz yüzey kalitesi, ince detay ve su geçirmez geometriler sunar. Katman çizgileri ve destek işaretleri, kaplama yüzeylerden görünebilir, bu nedenle doğru baskı oryantasyonunu kullanmak önemli. Destekleri temel ayrıntılardan ve dokulardan uzak tutun ve kritik yüzeyleri 600 kuma kadar ıslak zımparalayarak baskılarınızı tamamlayın. Baskılarınızı hazırlamadan önce özel sonlandırma gereksinimleri hakkında galvanik kaplama servisinizle görüşün.

Uzman Teknik Destek

#3Dbizimisimiz uzman ekibi her ihtiyacınız olduğunda yanınızdadır.